Bijbelstudie Doctrine

Vertrouwen op God of zelf initiatief nemen?

We staan allemaal wel eens voor een T-splitsing of een moreel dilemma in ons leven: moeten we van baan wisselen; is het verstandig om te verhuizen; is deze persoon de ware voor mij; moet ik de natuur een handje helpen door medicijnen of vaccinaties? Enerzijds wil je volledig vertrouwen op God die alles kan maar anderzijds moeten we ook zelf dingen ondernemen. Wat zegt de Bijbel eigenlijk over de balans daartussen: wanneer moeten wij wachten en vertrouwen op God en wanneer moeten wij zelf initiatief nemen?

De vrije wil om keuzes te maken

God heeft de mens geschapen met de vrijheid om zelf keuzes te maken. Bij de schepping kregen Adam en Eva alleen een opdracht mee: wees vruchtbaar, vermenigvuldig en heers over de de dieren en de aarde. Hoe ze dat moesten doen mochten ze zelf invullen. Maar met die vrijheid komt ook verantwoordelijkheid en het gevaar om slechte keuzes te maken. Op dat moment was er voor Adam en Eva maar één slechte keuze: eten van de boom van kennis van goed en kwaad. Met de vrije keuze gaf God Adam en Eva wél waarschuwingen mee om ze te behoeden voor die slechte keuze en ze te vertellen wat de gevolgen zouden zijn. Toch kozen ze er voor Gods waarschuwing te negeren en het toch te doen, mede door de misleiding van de slang. De gevolgen waren desastreus voor Adam en Eva en zelfs voor de hele wereld. Deze zondeval bracht de dood in de wereld en ook de vloek van het verval van de hele natuur.

De zondeval is om meerdere redenen een voorbeeld, een template, om van te leren. Ook vanuit het perspectief hoe wij als mens het beste keuzes zouden kunnen maken. We zien in het verhaal terug dat wij als mens de volledige vrijheid hebben zelf keuzes te maken. God heeft ons echter wel opdrachten gegeven en ook instructies en waarschuwingen wat we beter niet of juist wel zouden moeten doen. Zo spreekt God tot ons via de Bijbel waarin onze opdrachten, instructies en waarschuwingen zijn opgeschreven. Het leert ons ook wat de gevolgen zijn van het wel of niet volgen van Gods opdrachten, instructies en waarschuwingen.

De gevolgen van onze keuzes

Net als bij de zondeval waren er twee keuzes en twee uitkomsten mogelijk. Het eten van de boom van het leven gaf Adam en Eva de zegen van het eeuwig leven in een perfecte schepping maar het eten van de boom van kennis van goed en kwaad bracht ze de vloek van de dood en de vloek van het verval van de natuur. Zo leren al Gods instructies ons dat goede keuzes leiden tot Gods zegeningen en slechte keuzes leiden tot vervloeking. Zo heeft God de wereld geschapen; goede keuzes brengen goede omstandigheden en slechte keuzes brengen slechte omstandigheden, dat is de zegen en de vloek.

Jesaja 45:7 (HSV)

Ik formeer het licht en schep de duisternis, Ik maak de vrede en schep het onheil; Ik, de HEERE, doe al deze dingen.

God geeft ons, net als Adam en Eva, waarschuwingen na waarschuwing wat de gevolgen zullen zijn als we Hem wel of niet zullen volgen.

Deuteronomium 11:26–28 (HSV)

26 Zie, ik houd u heden zegen en vloek voor: 27 de zegen, als u luistert naar de geboden van de HEER, uw God, die ik u heden gebied; 28 de vloek, als u niet luistert naar de geboden van de HEER, uw God, en van de weg afwijkt die ik u heden gebied, om achter andere goden aan te gaan, die u niet gekend hebt.

Deuteronomium 30:19–20 (HSV)

19 Ik roep heden de hemel en de aarde tot getuigen tegen u: het leven en de dood heb ik u voorgehouden, de zegen en de vloek! Kies dan het leven, opdat u leeft, u en uw nageslacht, 20 door de HEER, uw God, lief te hebben, Zijn stem te gehoorzamen en u aan Hem vast te houden – want Hij is uw leven en de verlenging van uw dagen – ...

Spreuken 3:33 (HSV)

33 De vloek van de HEER rust op het huis van de goddeloze, maar de woning van de rechtvaardigen zal Hij zegenen.

Net als Adam en Eva hebben alle mensen vrijheid gekregen zelf keuzes te maken. Hierbij maakt God ons wel kenbaar wat Hij van ons verlangt en waarschuwt Hij ons ook voor de gevolgen van onze keuzes. Kiezen wij te leven naar Gods instructies dan zal voorspoed (de zegen) ons volgen en kiezen wij slechte keuzes dan zal het onheil volgen.

De kennis van goed en kwaad

Adam en Eva hadden maar één instructie, Noach had een wat uitgebreidere opdracht en instructies en Mozes moest heel veel instructies vast leggen in de Thora, de eerste 5 boeken van de hedendaagse Bijbel. Daarna volgden de profeten en de geschriften van de apostelen in het Nieuwe Testament om de mens te leren wat het is om God te volgen in voorspoed tot in het eeuwige leven aan toe. Hiermee leidt God ons door de Bijbel eigenlijk helemaal terug naar het eeuwige leven nadat Adam en Eva dit door hun slechte keuze hadden verspeeld. Hoewel deze geestelijke redding van ons ziel het allerbelangrijkst is geeft de Bijbel ons ook instructies over ons natuurlijke leven op aarde.

De Thora

Deze eerste instructies zijn de eerste 5 boeken uit de Bijbel, de Thora. Thora, of ook wel de Wet van Mozes genoemd, betekent ook letterlijk "instructies" in het Hebreeuws. Het is niet zozeer bedoeld als letterlijke wet maar als instructies om Gods wil te volgen en daarmee in Zijn voorspoed te wandelen, terug op weg naar het herstel wat God de mens wil schenken. Het volk van Israël had deze instructies ook hard nodig nadat zij uit 400 jaar van slavernij uit Egypte kwamen en zelf nog helemaal geen vorm van bestuur of geschriften hadden om ze te leiden als nieuwe natie.

De wet van Mozes is niet gegeven om mensen te rechtvaardigen in Gods ogen, dat kan ook helemaal niet want niemand kan de wet perfect naleven in daad en gedachten. De Thora zijn instructies van Gods zodat Zijn volk goed en kwaad te kunnen leren kennen, de gevolgen daarvan en zo betere keuzes kunnen maken die leiden tot voorspoed. De Thora bevat opdrachten en instructies die specifiek voor het volk van Israël bedoel waren in die tijd maar het bevat ook morele instructies die vandaag de dag nog steeds op alle mensen van toepassing zijn.

Als Christen kunnen we daar dus nog steeds van leren als we 'de wet van Mozes' op de juiste manier gebruiken. Het is geen middel om te proberen ons redding te verdienen door ons goed te gedragen maar het is wel een middel om te leren wat goede en slechte keuzes zijn - daar waar het van ons van toepassing is. De wet leert ons wat goed en slecht is en wat diens keuzes aan voorspoed en onheil zullen brengen in ons natuurlijke en ook geestelijke levens.

Romeinen 3:20 (HSV)

20 Daarom zal uit werken van de wet geen vlees voor Hem gerechtvaardigd worden. Door de wet is immers kennis van zonde.

Romeinen 3:31 (HSV)

31 Doen wij dan door het geloof de wet teniet? Volstrekt niet, maar wij bevestigen de wet.

1 Timoteüs 1:8–9 (HSV)

Maar wij weten dat de wet goed is, als men die wettig gebruikten als men dit weet: dat de wet niet bestemd is voor de rechtvaardige, maar voor wettelozen en voor opstandigen, goddelozen en zondaars, onheiligen en onreinen, voor hen die vader of moeder vermoorden, voor doodslagers,

Door de Thora - waar het van toepassing op ons is - te volgen zullen we leven in Gods zegen, voorspoed, en zullen we ons levens ten goede opbouwen. Het is als voeding voor een lichaam, een licht in de duisternis.

Psalmen 119:105 (HSV)

105 Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad.

2 Timoteüs 3:16–17 (HSV)

16 Heel de Schrift is door God ingegeven en is nuttig om daarmee te onderwijzen, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de rechtvaardigheid, 17 opdat de mens die God toebehoort, volmaakt zou zijn, tot elk goed werk volkomen toegerust.

Bijbelse kennis en wijsheid

Na de Thora zijn er nog veel meer boeken en brieven toegevoegd aan de Bijbel. Wij hebben de hele Bijbel als bron van Gods instructies en waarschuwingen. Wij worden ook aangespoord ons dagelijks te verdiepen in het Woord van God. Iemand die dat doet wordt vergeleken met een boom die geplant is aan een rivier en niet zal verdorren door de hitte. Dat betekent dat iemand die zijn denken en doen stevig fundeert vanuit Bijbelse kennis niet zal wankelen bij moeilijkheden.

Jeremia 17:7–8 (HSV)

Gezegend is de man die op de HEERE vertrouwt, wiens vertrouwen de HEERE is. Hij zal zijn als een boom, die bij water geplant is, en die zijn wortels laat uitlopen bij een waterloop. Hij merkt het niet als er hitte komt, zijn blad blijft groen. Een jaar van droogte deert hem niet, en hij houdt niet op vrucht te dragen.

Door onszelf te verdiepen in de Bijbel bouwen we onszelf en anderen op om goede keuzes te maken die in lijn zijn met Gods wil. Daar zullen zegeningen en voorspoed bij volgen zoals God belooft in Zijn Woord. Des de meer je uit de Bijbel leert des de meer kennis en wijsheid je op zult doen. Van met name Salomo kunnen hier veel dingen over leren. De wijsheid die van God afkomstig is zal men behoeden voor slechte keuzes en het zal ons helpen de keuze van de zegening te kiezen.

Spreuken 2:1–20 (HSV)

Mijn zoon, als je mijn woorden aanneemt, en mijn geboden bij je opbergt, om je oor acht te doen slaan op de wijsheid, als je je hart neigt naar het inzicht, ja, als je roept om het verstand, je stem laat klinken om inzicht, als je het zoekt als zilver, het naspeurt als verborgen schatten, dan zul je de vreze des HEERE begrijpen, de kennis van God vinden. De HEERE geeft immers wijsheid, uit Zijn mond komen kennis en inzicht. Hij houdt voor de oprechten wijsheid gereed, Hij is een schild voor hen die in oprechtheid hun weg gaan, opdat zij de paden van het recht in acht nemen. Hij bewaart de weg van Zijn gunstelingen. Dan zul je gerechtigheid en recht begrijpen, en billijkheid, op elk goed spoor. 10 Ja, in je hart zal wijsheid komen en kennis zal aangenaam zijn voor je ziel. 11 Bedachtzaamheid zal over jou waken, inzicht zal je beschermen, 12 om je te redden van de verkeerde weg, van de man die verderfelijke dingen spreekt, 13 van hen die de rechte paden verlaten om op de wegen van de duisternis te gaan, 14 van hen die zich verblijden in kwaad te doen, zich verheugen in verderfelijk kwaad, 15 van wie de paden slinks zijn, die afwijken in hun sporen, 16 om je te redden van de vreemde vrouw, de onbekende die met haar woorden vleit, 17 die de leidsman van haar jeugd verlaat, en het verbond van haar God vergeet. 18 Haar huis helt immers over naar de dood, en haar sporen naar de gestorvenen. 19 Allen die bij haar komen, zullen niet terugkomen en de paden van de levenden niet bereiken. 20 Opdat je zult gaan op de weg van wie goed zijn, en je de paden van de rechtvaardigen in acht zult nemen.

De Bijbel waarschuwt ons zelfs dat Bijbelse kennis van levensbelang is.

Hosea 4:6 (HSV)

Mijn volk is uitgeroeid, omdat het zonder kennis is. Omdat ú de kennis verworpen hebt, heb Ik u verworpen om als priester voor Mij te dienen. Omdat u de wet van uw God hebt vergeten, zal Ik ook uw kinderen vergeten.

Efeziërs 5:15–17 (HSV)

15 Let er dan op dat u nauwgezet wandelt, niet als dwazen, maar als wijzen, 16 en buit de geschikte tijd uit, omdat de dagen vol kwaad zijn. 17 Wees daarom niet onverstandig, maar begrijp wat de wil van de HEERE is.

Kolossenzen 1:9–11 (HSV)

Daarom houden ook wij niet op, vanaf de dag dat wij het gehoord hebben, voor u te bidden en te smeken dat u vervuld mag worden met de kennis van Zijn wil, in alle wijsheid en geestelijk inzicht, 10 zodat u wandelt op een wijze de HEERE waardig, Hem in alles behaagt, in elk goed werk vrucht draagt en groeit in de kennis van God, 11 terwijl u met alle kracht bekrachtigd wordt, overeenkomstig de sterkte van Zijn heerlijkheid, om met blijdschap in alles te volharden en geduld te oefenen.

Christus dé Leermeester

De wet van Mozes en de geschriften van de profeten waren zeker niet het einddoel of eindplan van Gods instructies. Het was een tijdelijk middel om de mens Gods wegen te leren kennen totdat er een betere instructie zou komen. Zo noemt Paulus de wet van Mozes een tijdelijke leermeester zodat de mensen voorbereid zouden worden voor de komst van de Heer Jezus Christus. De wet is een voorschaduw van het karakter en naar het leven van de Heer Jezus Christus.

Romeinen 7:12 (HSV)

12 Zo is dan de wet heilig, en het gebod is heilig en rechtvaardig en goed.

Galaten 3:23–25 (HSV)

23 Voordat het geloof echter kwam, werden wij door de wet bewaakt, als gevangenen opgesloten, totdat het geloof geopenbaard zou worden. 24 Zo is dan de wet onze leermeester geweest tot Christus, opdat wij uit het geloof gerechtvaardigd zouden worden. 25 Maar nu het geloof gekomen is, zijn wij niet meer onder een leermeester.

Jezus kwam ook zeker niet om deze wet af te schaffen (zodat alles wat God verboden had nu opeens wel goed zou zijn). Hij kwam om de wet te vervullen, om er een diepere betekenis aan te geven. Deze diepere betekenis is dat de wet over Hem ging, zo was Hij het offer, de (Hoge)priester en de Gezalfde. Ook omschreef de wet het morele karakter van Jezus. Zo is heel de wet samen te vatten in één onderliggend karaktertrek: de liefde.

Matteüs 22:36–40 (HSV)

36 Meester, wat is het grote gebod in de wet? 37 Jezus zei tegen hem: U zult de Heer, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand. 38 Dit is het eerste en het grote gebod. 39 En het tweede, hieraan gelijk, is: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. 40 Aan deze twee geboden hangt heel de Wet, en de Profeten.

Vanuit deze gedachte mogen wij, als Christen, over de wet oordelen. Zo hoeven wij de sabbat niet letterlijk te houden om daarmee God een gunst te doen maar weten wij dat de sabbat een voorschaduw was naar de rust die wij in Christus hebben. Zo is ook de besnijdenis niet meer nodig omdat het een tijdelijk symbool en voorschaduw was naar de wedergeboorte in de Geest - en daarmee het vlees af te leggen. Daarom overtrad Jezus ook niet de wet door te genezen op de sabbat. Ten eerste is een mensenleven veel belangrijker dan de sabbat letterlijk te volgen en ten tweede is de sabbat volgen niet het doel maar een voorschaduw.

Vanuit deze gedachte mogen wij ook vrijlijk keuzes maken vanuit een oprecht hart, is onze keuze liefdevol naar God, medemens en/of onszelf of is dat niet het geval? Ook in die volgorde schetst Jezus de prioriteiten daarin: God, je medemens en dan jezelf.

De Geest van de Waarheid

Voor mensen is het onmogelijk om hetzelfde karakter als Jezus te krijgen. Als we dat gaan proberen ga je eigenlijk weer proberen om de wet perfect na te leven wat onmogelijk is. Mede om deze reden heeft Jezus met de Pinksteren na Zijn wederopstanding de Heilige Geest naar de Gemeente gezonden. Want vanaf dat moment ontvangt iedere Christen als hij tot het geloof komt de Heilige Geest. De Heilige Geest zal de Christen een nieuw geestelijk hart geven waardoor wij als mens meer en meer op Jezus gaan lijken in karakter en doen. De wet van God, of Zijn instructies, worden door de Heilige Geest als het ware in ons hart geschreven waardoor wij vanuit ons nieuwe hart van nature betere keuzes gaan maken.

1 Johannes 4:7 (HSV)

Geliefden, laten wij elkaar liefhebben, want de liefde is uit God; en ieder die liefheeft, is uit God geboren en kent God.

Ezechiël 36:26–27 (HSV)

26 Dan zal Ik u een nieuw hart geven en een nieuwe geest in uw binnenste geven. Ik zal het hart van steen uit uw lichaam wegnemen en u een hart van vlees geven. 27 Ik zal Mijn Geest in uw binnenste geven. Ik zal maken dat u in Mijn verordeningen wandelt en dat u Mijn bepalingen in acht neemt en ze houdt.

Romeinen 2:15 (HSV)

Zij tonen dat het werk van de wet geschreven is in hun hart. Daar getuigt ook hun geweten van, en hun gedachten onderling beschuldigen of ook verontschuldigen elkaar.

De Heilige Geest geeft ons ook de kracht om ons eigen menselijke natuur met de slechte begeertes te overwinnen door ons nieuwe geestelijke hart te volgen. Waar mensen voordat ze tot het geloof kwamen nog genoten van slechte keuzes is dat na de wedergeboorte door de Heilige Geest anders. De Geest spreekt vanuit ons nieuwe hart tot ons geweten en zo leren we intuïtief te houden van het goede en zo ook betere keuzes te maken.

Romeinen 12:2 (HSV)

En word niet aan deze wereld gelijkvormig, maar word veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid om te kunnen onderscheiden wat de goede, welbehaaglijke en volmaakte wil van God is.

1 Tessalonicenzen 4:3–5 (HSV)

Want dit is de wil van God: uw heiliging, dat u uzelf onthoudt van de ontucht, en dat ieder van u zijn lichaam weet te bezitten in heiliging en eerbaarheid, en niet in hartstochtelijke begeerte, zoals de heidenen, die God niet kennen.

Jakobus 4:1–3 (HSV)

Vanwaar al die strijd en al die conflicten in uw midden? Vloeien ze hier niet uit voort: uit uw hartstochten, die in alle delen van uw lichaam strijd voeren? U verlangt naar iets en krijgt het niet. U benijdt anderen en beijvert u om dingen te bemachtigen en kunt ze niet krijgen. U maakt ruzie en voert strijd, maar u krijgt niet, omdat u niet bidt. U bidt wel, maar u ontvangt niet, omdat u verkeerd bidt, met het doel het in uw hartstochten door te brengen.

Zolang wij wandelen naar de Geest, en dus niet vanuit de eigen menselijke zondige begeertes, zullen wij automatisch wandelen naar Gods wil en goede keuzes maken.

Maar de Bijbel zegt niets over...

De Bijbel leert ons heel veel en geeft ons ook een goede basis vanwaaruit we goede keuzes zullen gaan maken die zegeningen zullen brengen. Toch zijn er bepaalde onderwerpen of momenten waar we het antwoord niet van weten vanuit ons nieuwe hart en ook niet kunnen vinden in de Bijbel. Denk bijvoorbeeld aan vragen als of het goed is om van baan te wisselen of om te verhuizen naar een andere plaats. Hoe kunnen wij in die gevallen tot een goede beslissing komen?

De wil van God

Wat de keuze ook is, God wil altijd dat wij ten eerste naar Hem luisteren en Zijn wil opvolgen. Onze keuzes mogen dan niet in strijd zijn met Gods wil en plannen die Hij ons kenbaar heeft gemaakt. Streef ernaar Zijn wil te leren kennen voordat je een beslissing neemt en Hij zal je helpen, dat is een belofte waar wij op mogen vertrouwen!

Spreuken 3:5–6 (HSV)

Vertrouw op de HEER met heel je hart, en steun op je eigen inzicht niet. Ken Hem in al je wegen, dan zal Híj je paden rechtmaken.

Houd er ook altijd rekening mee dat Hij ons ook 'in dienst genomen heeft' om een zeer belangrijke opdracht uit te voeren: de verkondiging van het Evangelie zodat anderen ook net als ons tot het eeuwig leven mogen komen. Onze keuzes mogen zeker niet in de weg staan van het Evangelie wat van levensbelang is voor de ziel van alle mensen.

Matteüs 18:14 (HSV)

14 Zo is het ook niet de wil van uw Vader, Die in de hemelen is, dat een van deze kleinen verloren gaat.

2 Korintiërs 4:5 (HSV)

Want wij prediken niet onszelf, maar Christus Jezus als HEERE, en onszelf als uw dienstknechten om Jezus’ wil.

Wij hoeven ons ook absoluut niet druk te maken over alle zaken die we als mens nodig hebben om te kunnen overleven. Zolang wij ons richten op het Evangelie, de bouw en uitbreiding van het Koninkrijk van God zal ons alles gegeven worden.

Matteüs 6:31–34 (HSV)

31 Wees daarom niet bezorgd en zeg niet: Wat zullen wij eten? of: Wat zullen wij drinken? of: Waarmee zullen wij ons kleden? 32 Want al deze dingen zoeken de heidenen. Uw hemelse Vader weet immers dat u al deze dingen nodig hebt. 33 Maar zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden. 34 Wees dan niet bezorgd over de dag van morgen, want de dag van morgen zal voor zichzelf zorgen; elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad.

De raad van de wijzen

Als we er zelf niet uitkomen of als het een grote beslissing is is het altijd verstandig andere mensen bij je keuze te betrekken. Die andere raadgevers moeten hun raad natuurlijk wel baseren op Gods kennis en wijsheid.

Spreuken 11:14 (HSV)

14 Als er geen wijze raad is, komt een volk ten val, maar er komt verlossing door een veelheid van raadgevers.

Spreuken 15:22 (HSV)

22 Plannen falen, als er geen overleg is, maar door een veelheid van raadgevers komt het nodige tot stand.

We mogen God ook altijd vragen om wijsheid en Hij zal ons dat geven als we op Hem vertrouwen, dat is nog eens een belofte!

Jakobus 1:5–7 (HSV)

En als iemand van u in wijsheid tekortschiet, laat hij die dan vragen aan God, Die aan ieder overvloedig geeft en geen verwijten maakt, en ze zal hem gegeven worden. Maar laat hij er in geloof om vragen en daarbij niet twijfelen. Immers, wie twijfelt, lijkt op een golf van de zee, die door de wind voortgestuwd en op- en neergeworpen wordt. Want zo iemand moet niet denken dat hij iets ontvangen zal van de HEER.

Bidden

We mogen natuurlijk altijd alles vragen in gebed. God luistert naar Zijn kinderen mits zij vragen uit geloof en natuurlijk in overeenstemming met Zijn wil.

Johannes 9:31 (HSV)

31 En wij weten dat God niet naar zondaars luistert, maar als iemand godvrezend is en Zijn wil doet, naar hem hoort Hij.

Jakobus 4:13–15 (HSV)

13 En nu dan u die zegt: Wij zullen vandaag of morgen naar die en die stad reizen, en daar een jaar doorbrengen en handeldrijven en winst maken, 14 u, die niet weet wat er morgen gebeuren zal, want hoe is uw leven? Het is immers een damp, die voor een korte tijd verschijnt en daarna verdwijnt. 15 In plaats daarvan zou u moeten zeggen: Als de HEERE wil en wij leven, dan zullen wij dit of dat doen.

Als hetgeen wat wij vragen in Naam van God is, wat wil zeggen conform Zijn wil en Zijn opdracht aan ons, dan zal Hij ons dat altijd geven.

Johannes 14:14 (HSV)

14 Als u iets vragen zult in Mijn Naam, Ik zal het doen.

Matteüs 21:22 (HSV)

22 En alles wat u in het gebed vraagt, in geloof, zult u ontvangen.

1 Johannes 5:14 (HSV)

14 En dit is de vrijmoedigheid die wij hebben in het toegaan tot God, dat Hij ons verhoort, telkens als wij iets bidden naar Zijn wil.

Conclusie

God heeft de mens vrijheid gegeven onze eigen keuzes te maken. Hij helpt ons daarbij om ons via de Bijbel instructies en waarschuwingen te geven om de juiste keuzes te kunnen maken. Goede keuzes leiden tot goede omstandigheden (zegeningen) en slechte keuzes leiden tot onheil (vervloeking), zo heeft God de wereld laten werken. Dit geldt voor zowel in geestelijke zin als in natuurlijke zin.

In extremis heeft de zondeval de vloek van de dood en het verval van de natuur gebracht en heeft Jezus door Zijn offer de zegen van het eeuwig leven gebracht en zal Hij uiteindelijk ook de natuur herstellen aan het einde van de wereld. Alle goede en slechte keuzes die wij hiertussen in maken dragen bij aan die vloek of die zegen. De gevolgen van die keuzes zullen wij ook zelf ondervinden. Iedereen zal oogsten wat hij zaait en ook zal de zon opgaan over zowel de rechtvaardigen als de onrechtvaardige. Dit spreekt echter over de natuurlijke wereld en niet over de redding van onze ziel die onvoorwaardelijk is op basis van het geloof in Jezus alleen.

Galaten 6:7–8 (HSV)

Dwaal niet: God laat niet met Zich spotten, want wat de mens zaait, zal hij ook oogsten. Want wie in zijn eigen vlees zaait, zal uit het vlees verderf oogsten; maar wie in de Geest zaait, zal uit de Geest het eeuwige leven oogsten.

Matteüs 5:45 (HSV)

45 ... Hij laat Zijn zon opgaan over slechte en goede mensen, en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen.

Des de beter wij de Bijbel kennen en volgen des de betere keuzes wij zullen maken door de kennis en wijsheid die van God afkomstig is. Ook zal de Heilige Geest iedere wedergeboren Christen een nieuw hart geven met daarin de wet van God geschreven. Zo ontvangt diegene een nieuwe natuur die gebaseerd is op het karakter van God zodat diegene van nature betere keuzes gaan maken.

Als een bepaalde beslissing niet vanuit de Bijbel te beantwoorden is moeten we altijd te rade gaan of die keuze wel in lijn is met Gods opdrachten aan ons. Zo worden wij geroepen ons in te zetten voor de Gemeente en de verkondiging van het Evangelie. Alle keuzes die in strijd zijn met Gods wil en opdrachten aan ons is geen goede keus en zal geen goede uitkomst hebben.

Daarnaast kunnen we altijd raad vragen bij andere Christenen, zeker bij belangrijke beslissingen, misschien dat zij wel vanuit de Bijbel een goede raad kunnen geven. Tot slot kun je altijd via het gebed bij God zelf terecht. Hij geeft als belofte dat alles wat we vragen conform Zijn wil zál uitkomen als wij dat vragen uit geloof.

Er is geen magische spreuk om een antwoord van God te krijgen. Ook is het niet verstandig te wachten op een bovennatuurlijke stem of teken aan de hemel omdat je niet weet van wie die afkomstig is. God wil dat je naar Hem luistert door je te verdiepen in Zijn Woord, de Bijbel. Hierin staan de instructies, de kennis, wijsheid en waarschuwing van God hoe wij het beste kunnen leven door goede keuzes te maken en slechte te vermijden. Doe alles vanuit een goed en oprecht hart, ten dienste van de Heer, en dan zal Hij al je wegen rechtmaken en je behoeden voor het gevaar!

Weg van Jezus
Alle rechten voorbehouden 2025
Designed & developed by Mike Noorbeek